Εκδήλωση με θέμα «Αν δεν είναι Βιώσιμη, δεν είναι “Ανάπτυξη”: Σύγχρονες Προκλήσεις μέσα από 2 ντοκιμαντέρ», 15/04/2016

Εκδήλωση με θέμα «Αν δεν είναι Βιώσιμη, δεν είναι “Ανάπτυξη”: Σύγχρονες Προκλήσεις μέσα από 2 ντοκιμαντέρ», 15/04/2016

Πηγή : https://www.facebook.com/events/1263882843625922/ 

H ομάδα Students for Sustainability σας προσκαλεί στην εκδήλωση με θέμα «Αν δεν είναι Βιώσιμη, δεν είναι “Ανάπτυξη”: Σύγχρονες Προκλήσεις μέσα από 2 ντοκιμαντέρ», που οργανώνει την Παρασκευή 15/04/2016 στην Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, με ώρα έναρξης 18.00 και ώρα λήξης 21:30.

Η εκδήλωση αποτελεί παράλληλη δράση στο πλαίσιο της επικείμενης διοργάνωσης του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (2nd IHU International Conference on Sustainable Development), το οποίο θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη, 20-22 Μαΐου 2016.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ωστόσο παρακαλούμε όπως δηλώσετε το ενδιαφέρον σας να παρευρεθείτε στην εκδήλωση, συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στη φόρμα που θα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

https://www.eventbrite.com/e/24544560441

Κεντρικό κομμάτι της εκδήλωσης θα αποτελέσει η προβολή δύο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου από τη σειρά ‘Εξάντας’, παραγωγής Small Planet-ΕΡΤ, η οποία θα πλαισιωθεί από σύντομες εισηγήσεις επί των εξαιρετικά επίκαιρων ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής και των κλιματικών προσφύγων. Η εκδήλωση θα κλείσει με ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παρευρισκομένων.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
18:00 – Έναρξη: Χαιρετισμός & ευχαριστίες από τους Students for Sustainability, σύντομη παρουσίαση της Ομάδας και των σκοπών της
18:20 – Εισήγηση: Κλιματική Αλλαγή
18:40 – Προβολή: “Όταν Βυθίζεται ο Κόσμος”(52′)
του Γιώργου Αυγερόπουλου, από τη σειρά ντοκιμαντέρ Εξάντας, παραγωγή Small Planet – ΕΡΤ 2009-2010)
19:35 – Εισήγηση: Κλιματικοί Πρόσφυγες
19:45 – Συζήτηση με το κοινό
20:00 – Σύντομο διάλειμμα
20:15 – Προβολή: “Πεθαίνοντας στην Αφθονία” (54′)
του Γιώργου Αυγερόπουλου, από τη σειρά ντοκιμαντέρ Εξάντας, παραγωγή Small Planet – ΕΡΤ 2008-2009
21:10 Συζήτηση με το κοινό
21:30 – Λήξη

 

Event-Banner

Λίγα λόγια για τα ντοκιμαντέρ:
“Όταν Βυθίζεται ο Κόσμος”
Οι επιστήμονες θεωρούν το Μπαγκλαντές ως το σημείο 0 της κλιματικής αλλαγής.Καθώς λιώνουν οι πάγοι, η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει και αυτή η παράκτια χώρα της Νότιας Ασίας βυθίζεται.
Στο Μπαγκλαντές, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι πρόκειται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέχρι το 2050 και να γίνουν περιβαλλοντικοί πρόσφυγες. Πρόκειται για έναν νέο και σχεδόν άγνωστο όρο, που περιγράφει, όμως, την εμφάνιση του πραγματικού προσώπου της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι το 2050, οι οικολογικοί πρόσφυγες θα ξεπεράσουν παγκοσμίως τα 250 εκατομμύρια, περνώντας τα σύνορα των χωρών τους. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις δε θα συγκρίνονται ούτε με την πυρηνική απειλή και ο κόσμος μας θα μετατραπεί σε μια διαρκή εμπόλεμη ζώνη όπου κανείς δε θα ζει σε ειρήνη…

“Πεθαίνοντας στην Αφθονία”
«Ελέγξτε το πετρέλαιο και θα ελέγχετε έθνη. Ελέγξτε το φαγητό και θα ελέγχετε τον κόσμο». Χένρι Κίσινγκερ 1974
Μια χούφτα πολυεθνικές εταιρείες έχουν καταφέρει να ελέγξουν την «καρδιά» του φαγητού που βάζουμε στο καθημερινό μας τραπέζι: Τον ίδιο τον σπόρο και ως εκ τούτου την παγκόσμια γεωργική παραγωγή.
Οι χρηματιστές στον ανεπτυγμένο κόσμο τζογάρουν με τα τρόφιμα, ανεβοκατεβάζοντας τις τιμές, παίζοντας με το θεμελιώδες δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση στο φαγητό.Την ίδια στιγμή σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποσιτίζονται και 25.000 πεθαίνουν κάθε μέρα από πείνα.
Μήπως η Γη αδυνατεί πλέον να θρέψει τους κατοίκους της; Τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο! Η κρίση των τροφίμων, όπως θα περάσει στην ιστορία, συμβαίνει την στιγμή που ο πλανήτης παράγει περισσότερο φαγητό από ποτέ. Το «Πεθαίνοντας στην Αφθονία» ξεδιπλώνει μπροστά σας το βασίλειο του Παραλόγου, τις διαπλοκές ενός συστήματος, στο οποίο υπάρχει μεν επάρκεια φαγητού, αλλά είναι τόσο ακριβό που οι φτωχοί δεν μπορούν να το αγοράσουν.

(από την επίσημη σελίδα των Ντοκιμαντέρ Εξάντας)

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website

“On behalf of all our associates, I invite you to meet us in person
and we will be happy to help you.

Lazaros D. Papaiordanidis, DDS, MSc, Dental surgeon